03 September 2018

Bubur orang demam dan resipinya

Salam readers...

Hari ni dah masuk hari keempat Kekna demam dan batuk.
Lambat sikit baiknya sebab Kekna tak makan ubat.
Family dan kawan-kawan memang dah tahu Kekna penakut makan ubat.
Huhuh...

Disebabkan Kekna ni tak makan ubat, Kekna amik inisiatif lain untuk cepat sembuh.
Sebagai contoh, Kekna akan makan buah oren which is boleh tingkatkan vitamin C dalam badan Kekna, minum air teh o panas untuk surutkan sakit tekak.
Owh, lupa nak bagi tahu.
Kekna ni kalau demam memang akan sangkut paut dengan sakit tekak.
Kekna ni ada tonsil.
Cuma demam kali ni tonsil tak bengkak. Kekna just sakit tekak je.
Tapi peritnya tu nauzubillah...!
Jadi, untuk redakan sakit tekak tu Kekna akan minum teh o panas banyak-banyak.
Tak tahu la kat mana relevannya kesembuhan sakit tekak dengan air teh o panas ni tapi memang mujarab dengan Kekna...
Bila tonsil membengkak pulak, Kekna akan makan 3-4 scoop aiskrim vanilla kosong.
Yang ini pun memang mujarab dengan Kekna.
Korang boleh try kot-kot menjadi jugak dengan korang.

Disebabkan demam melarat ni, Kekna jadi takde selera makan.
Tapi perut lapar. Kekna pulak ada penyakit gastrik.
So, nak tak nak kena telan jugak makanan.
Kang nanti demam tak kebah lagi, gastrik pulak yang datang.
Lagi bertambah-tambah sakitnya.

Tengahari kemarin mami ada buat nasi minyak gulai daging.
Favorite Kekna tuuu...
Kekna nak makan, tapi takut batuk makin teruk pulak.
Kalau tak makan kanggg, kempunan...
Campur pulak ada kengkawan datang melawat siap bawakkan Kekna teh ais.
Uihhh... menduga sungguh!

Maka, terpaksalah Kekna makan....
Terpaksa okeh! Alasan takleh blah kan? Haahahah...

Tapii.... lepas makan tu memang mendapat laaa...
Batuk tak henti-henti sampai muntah kahak.
Tapi Kekna suka muntah kahak sebab lepas muntah tu mesti tekak akan rasa lega.

Malam semalam memang Kekna tak berani makan nasi minyak tu walaupun teringin sangat-sangat.
Ku tahankan jebat!
So, Kekna dengan gigihnya walaupun tengah demam teruk pergi masuk dapur masak bubur.

Bubur simple dari orang yang tak reti sangat masak.
Ini kali pertama Kekna masak bubur guna resipi sendiri.
Tak google apepun, even tak tanya sape-sape pun.
Just main campak-campak je...

Nasib baik sedap wehh!
Sebijik rasa macam bubur nasi instant Knorr tu.
Sumpah tak tipu.


Dun judge a book by its cover ye.
Nampak aje simple macam ni tapi sedap ohhh....
Bubur ni sesuai jugak kalau nak bagi anak-anak kecik makan.
Tak pedas, simple tapi sedap.

Nak resipi?
Meh Kekna share.

Suku cawan beras
4-5 cawan air - tambah kalau beras masih keras
1 kiub ayam Knorr
Secukup rasa serbuk pati ikan bilis Knorr
Serbuk lada sulah
Garam
Bawang kecil dimayang*
Bawang putih dimayang*
Halia seinci - dimayang*
Daging ayam bahagian dada dipotong dadu

Mula-mula tumis bahan-bahan yang bertanda * dengan sedikit minyak kat dalam periuk.
Bila dah naik bau, masukkan beras yang dah dicuci.
Kalau nak tumbuk dulu beras sampai hancur sebelum masuk ke dalam periuk pun boleh.
Then, masukkan air dan ayam.
Kacau dan tutup periuk sehingga air beras mendidih.
Kalau nampak air beras mengering tetapi beras masih keras, tambah lagi air.
Agak-agak beras dah lembut, masukkan kiub ayam knorr, serbuk pati ikan bilis, lada sulah dan garam secukup rasa.
Kacau sampailah dah jadi bubur.
Then siap.

Ni bubur orang demam.
Kalau tak demam, boleh je goreng ikan bilis, goreng bawang putih sikit, potong cili api sikit then tabur atas bubur.
Perghh... sedap tu.
Kalau ada minyak bijan, boleh letak setitik dua atas bubur tu dan tambah pulak dengan hirisan daun bawang. Lagi sedap.

Korang cubalah resipi simple Kekna ni.
Confirm sedap.

No comments: